11 січня 2018 р.

Обережно! Кір!

Пам'ятка для батьків
Кір
Кір вірусна інфекція, для якої характерна дуже висока сприйнятливість. Якщо людина не хворіла корі або не була щеплена від цієї інфекції, то після контакту з хворим зараження відбувається практично в 100% випадків. Вірус кору відрізняється дуже високою летючістю. Вірус може розповсюджуватися по вентиляційних трубах і шахтах ліфтів – одночасно захворюють діти, що проживають на різних поверхах удома.
Період від контакту з хворим кором і до появи перших ознак хвороби триває від 7 до 14 днів.
Захворювання починається з виразного головного болю, слабості, підвищення температури до 40 градусів С. Трохи пізніше до цих симптомів приєднуються нежить, кашель і практично повна відсутність апетиту. Дуже характерний для кору поява кон'юнктивіту – запалення слизистої оболонки очей, яке виявляється світлобоязню, сльозотечею, різким почервонінням очей, а в подальшому – появою гнійного відокремлюваного. Ці симптоми продовжуються від 2 до 4 днів. На 4 день захворювання з'являється висип, який виглядає, як дрібні червоні плямочки різних розмірів (від 1 до 3 мм в діаметрі), з схильністю до злиття. Висип виникає на обличчі і голові (особливо характерна поява її за вухами) і розповсюджується по всьому тілу на протяг 3 - 4 днів. Для кору дуже характерний те, що висип залишає після себе пігментацію (темні плямочки, що зберігаються декількох днів), яка зникає в тій же послідовності, як з'являється висип.
При захворюванні корі можуть виникати досить серйозні ускладнення. До їх числа входять запалення легенів (пневмонія), запалення середнього вуха (отит), а іноді і таке грізне ускладнення як енцефаліт (запалення мозку).
Необхідно пам'ятати про те, що після перенесеного кору протягом достатньо тривалого періоду часу (до 2-х місяців) наголошується пригноблення імунітету, тому дитина може захворіти яким-небудь простудним або вірусним захворюванням, тому потрібно оберігати його від надмірних навантажень, по можливості – від контакту з хворими дітьми.
Після кору розвивається стійкий довічний імунітет. Що всі перехворіли корі стають несприйнятливі до цієї інфекції.

Єдиним надійним захистом від захворювання є вакцинація проти кору, який включений в Національний календар щеплень.

Немає коментарів:

Дописати коментар